Funkis typehus

Funkis typehuse er noget helt specielt, selvom der er tale om masse producerede enfamiliehuse. Hvis man skal se på sammensætningen af de to ord, er det ikke lige det man forestiller sig.

Den gængse definition af typehuse er nemlig, at det er husvarianter der bliver fremstillet i stor stil og som derfor ikke er lige så unikke og særprægede som  alternativerne.

Omvendt er priserne meget fornuftige og du kan være helt sikker på at få en særpræget bolig, hvis du vælger et funkis typehus.

De har nemlig et særligt udseende udadtil, der adskiller dem fra de helt klassiske og traditionelle boliger i Danmark. Bella Vista og Arne Jacobsen er to af de klare kendetegn på funkis, hvis man laver et historisk tilbageblik.

Specielt Arne Jacobsen har betydet meget for danske arkitektur og design, herunder flere stilretninger. Funkis husene er meget kendetegnet ved at have mange firkantede former, typisk med flere niveauer i opbygningen.

De runde former bliver kombineret med de firkantede og mere skarpe kanter. Det giver et helt unikt og særpræget udseende; et typehus der bliver husket.

De fleste der overvejer at bestille et typehus er bange for at det bliver for kedeligt og traditionelt. Hvis du er en af disse, bør du se nærmere på mulighederne inden for funkis.

En af de væsentlige detaljer ved funkis stilarten er at placeringen er i fokus. Det betyder at husets placering tages i betragtning, for at få det optimale ud af lysindfald og udsigten.

Funkis udspringer af funktionalismen

Funkis udspringer af stilretningen funktionalisme, der var meget fremherskende i 1900-tallet. Specielt i første del af århundredet.

Det er faktisk svenskerne der står bag betegnelsen da funkis er en svensk forkortelse for netop funktionalisme. Det er dog langt fra en fremmed arkitektonisk retning for danske arkitekter. Vi havde nemlig mange der blev berømte i både Danmark og internationalt for deres arbejde.

Mange opdeler dem i to forskellige grupper, hvor store personer som Arne Jacobsen, Vilhelm Lauritzen og Ole Falkentorp hørte til den ene og Svenn Eske Kristensen høre til den anden.

De to grupperinger var mest et udtryk for forskellige fortolkninger, som bidrog til et mere bredt og nuanceret syn på funktionalistisk arkitektur.

En række af de mest anerkendte arkitekter har altså arbejdet med funktionalisme i deres byggerier, hvilket er et klart kvalitetsstempel. Selv den dag i dag, er mange af Arne Jacobsens værker kendte og udbredte. Tag det som et signal om at funkis typehuse er smarte og anderledes selv anno 2014.

Se eksempler på plantegninger til funkis huse her.

This entry was posted in Hus og have and tagged , . Bookmark the permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *